عمارت خسرو آباد سنندج
عمارت خسرو آباد سنندج
عمارت خسرو آباد سنندج
شهر سنندج مرکز استان کردستان است که در غرب ایران واقع شده و یکی از شهرهای زیبای ایران است که سالیان طولانیست که گردشگران زیادی را به سوی خود میکشاند. این شهر به دو دلیل همواره مورد توجه گردشگران بوده است. اول طبیعت زیبا و آب و هوای مطبوع به دلیل قرار گرفتن در دامنهی کوه و دوم وجود آثار و بناهای تاریخی به دلیل قدمت بالایی که این شهر دارد. این مکان تفریحی زیر نظر مرکز گردشگری سلامت علی طب می باشد.
عمارت خسرو آباد یکی از بناهای قدیمی این شهر است که جلال و زیبایی آن نظر هر بینندهای را به خود جلب میکند. در این مطلب از علی طب قصد داریم که به معرفی این عمارت با شکوه بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با این مکان تاریخی میتوانید در ادامه با ما همراه شوید.
عمارت به خانههای بسیار بزرگ اطلاق میشود که نشاندهندهی نوعی زندگی اشرافی و اعیانی است و از زمانهای بسیار دور در میان حاکمان و والیان ایرانی رایج بوده است.
عمارت خسرو آباد در سال ۱۲۲۳ هجری قمری، در زمان حکومت قاجار بنا شد. بانی این عمارت شخصی به نام امان الله خان اردلان والی، از حاکمان معروف کردستان در زمان قاجار بوده است. برخی از صاحب نظران معتقدند که قسمت شرقی بنا که به آن قصر گفته میشود، در دوران زندیه ساخته شده و گسترش و تکمیل مجموعه توسط امان الله خان اردلان صورت گرفته است.
در عمارت خسرو آباد کتیبهای وجود دارد که نام امان الله خان اردلان والی کردستان، فتحعلیشاه قاجار پادشاه وقت و تاریخ ۱۲۲۳ هجری قمری بر روی آن دیده میشود.
مجموعهی باغ و عمارت در سال ۱۳۱۷ هجری قمری (۱۲۷۵ هجری شمسی) توسط نوهی امانالله خان به شخصی به نام صادق خان اعزاز الملک واگذار گردید و حدوداً تا ۵۰ سال پیش همچنان بناهای جدیدی با سبکهای معماری قاجاری و پهلوی به این مجموعه اضافه شد.
عمارت خسرو آباد مجموعهای به مساحت ۶۰۰۰ متر مربع است. این مجموعه به شیوهی معماری ایرانی ساخته شده که ساختمان اصلی در وسط باغی زیبا و بزرگ بنا میشود. در اطراف عمارت، چهار خیابان وجود داشته که در واقع فضای اطراف عمارت را به چهار باغ سرسبز و مملو از درخت تبدیل میکرد. چهار خندق نیز در این محوطه وجود داشته است. امروزه تنها بخشهای کوچکی از این چهار خیابان و درختان زیبای آن بر جای مانده است.
همانطور که گفتیم این مجموعه به صورت یک باغ و عمارت است. عمارت از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است. بخش اصلی عمارت خسرو آباد، یک قصر سلطنتی با ورودی ستوندار است که در غرب مجموعه قرار گرفته است. در ضلع شرقی نیز میتوانید غلام گردشها و یک ایوان ستوندار را مشاهده نمایید. از بخشهای دیگر عمارت میتوان به حمام، اتاق خدمه و دربانان که به قاپچیان شهرت داشتند، آشپزخانه و اصطبل اشاره کرد.
با وجود اینکه سالیان زیادی از زندگی افراد ساکن در این عمارت میگذرد و این مجموعه سالهاست که در اختیار سازمان میراث فرهنگی و گردشگری قرار دارد، اما امروزه نیز حضور مسافران و گردشگران و بومیان که برای گردش و تفریح در ایام تعطیل به این مجموعه سر میزنند، عمارت خسرو آباد را به مکانی سرشار از روح و زندگی تبدیل کرده است.



